Leilighetene i borettslaget er utstyrt med radiatorer som holder oss gode og varme i vintermånedene – i alle fall om de vedlikeholdes riktig.
Her kan du lese litt om vedlikehold og riktig bruk av radiator.
Dersom du hører at det surkler fra en radiator, er dette et tegn på at den må luftes. Bruk en radiatornøkkel (fås kjøpt hos jernvarehandlere eller fra rørlegger) og vri lufteskruen øverst på radiatoren mot venstre inntil – stå klar med en kopp eller klut for å ta imot vannet som kommer ut gjennom nøkkelen eller fra en liten tut under lufteskruen. La den stå åpen frem til det kommer vann istedenfor luft, og steng deretter av ventilen ved å skru mot høyre.
Det er viktig at lufteskruen ikke skrus helt ut!
Det kan være lurt å lufte radiatoren 2 ganger i året – om det fortsetter å surkle i radiatoren etter at du har luftet den, eller om lufteskruen ikke lar seg åpne med vanlig håndkraft, kan vaktmester eller rørlegger kontaktes.
Husk at det er viktig at radiatoren ikke fryser, så når gradestokken kryper ned mot 0, er det viktig at alle radiatorene er på. Slik at de ikke fryser. Dette gjelder spesielt om du skal reise bort eller har vinduet over radiatoren oppe om nettene – de trenger naturligvis ikke stå på for fullt, men det bør være litt lunk i dem.
Rørene som går til og fra radiatorene er borettslagets ansvar. Beboer har ansvar for vedlikehold og eventuell utskiftning av radiator (innkjøp og montering av ny, dersom man selv eller en tidligere andelseier har fjernet den opprinnelige radiatoren). Innbygging av radiator frarådes, ettersom dette gjør radiatorene mindre effektive, og dersom det blir nødvendig å fjerne slike løsninger for å utføre vedlikehold eller reparasjon, gjøres dette på beboers regning.
Kald radiator
Hvis du opplever at radiatoren er kald, sørg for at du gjennomfører en ny lufting. Merk også at radiatoren blir automatisk tilpasset utetemperaturen så radiatoren kan ha forskjellig temperatur i løpet av dagen. Radiatoren må av og til luftes, mest vanlig når det er store endringer i dag- og natt-temperatur og hvis naboer slår sine radiatorer av og på.
Regulering av varmen fra radiatoren
Alle radiatorene har en regulator som kan brukes til å justere varmen, du kan også bruke regulatoren til å slå av varmen. Hva slags regulator du har avhenger av hva tidligere eiere har byttet til. Noen regulatorer kan man bare skru rundt på, andre har håndtak/hendel og noen har tall-indikator på hvor høyt/lavt man har justert. Det finnes også regulatorer med innebygget termostat som justerer radiatoren automatisk basert på temperaturen i rommet.
En regulator justerer mengden vann som strømmer inn/ut av radiatoren. Regulatoren styrer ikke varmen på vannet i radiatoren, så man regulerer bare varmen indirekte ved å justere vann-tilførselen. Å «skru opp» regulatoren innebærer at vannet i radiatoren blir fortere skiftet ut og siden vannmengden «øker» kan mer varme bli avgitt til din leilighet.
Varmen på vannet styres av fyrrommet og er justert for ute-temperatur. Vannet går i sirkulasjon fra fyrrommet, til leilighetene og tilbake til fyrrommet hvor det varmes opp på nytt. Vannet mister naturligvis noe varme mens det sirkulerer, fordi denne varmen blir avgitt til leilighetene, så vannet må være varmt nok til også leilighetene på slutten av sirkulasjonen kan bli oppvarmet. Leilighetene nærmeste fyrrommet trenger derfor ikke å justere opp radiatorene like mye som de leilighetene på slutten av sløyfen.
Vedlikehold og skader
Regulatoren/termostaten på radiatorene er ansett som en slitasjedel som andelseierne er ansvarlig for å vedlikehold. Andelseier er jo også ansvarlig for tilsyn av leiligheten og er den som kan lettes oppdage lekkasjer eller andre forhold som gjør det det nødvendig å skifte regulatoren. Selve radiatoren derimot er borettslagets sitt ansvar, f.eks. hvis rørene skulle begynne å ruste innenfra.
Hvis en regulator slutter å fungere slik den skal, er det den beste indikatoren man kan få på regulatorene er slitte/gamle og at det er på tide å bytte ut de ut alle sammen. Dessverre ser vi altfor ofte at andelseier ikke har tatt seg bryet med å skifte ut alle samtidig. Det gjør at andelseier får flere løsninger å forholde seg til og en uklar vedlikeholdshistorikk. Vi anbefaler sterkt at du vurdere utskiftning av alle regulatorene samtidig, da slipper du også flere tilkallinger av rørlegger enn nødvendig.